Dieetvoortgang na bariatrische chirurgie
Veel patiënten hebben gehoord dat er een dieetvoortgang is na bariatrische chirurgie (en mogelijk ervoor). Veel patiënten geven aan nerveus te zijn over het vloeibare dieet. Maar waarom is er een dieetvoortgang? Waarom moet je verschillende diëten volgen? Laten we eens kijken naar een korte beschrijving van de gebruikelijke dieetvoortgangen en waarom ze worden aanbevolen.
Dit is de enige keer dat we het woord "dieet" gemakkelijk gebruiken, omdat een dieet een kortetermijnverandering in je eetpatroon is. Het "dieet" dat op lange termijn wordt aanbevolen, noemen we doorgaans liever een gezond eetplan in plaats van het woord dieet te gebruiken.
Voorbeelden van dieetvoortgangen
De dieetvoortgang stelt patiënten in staat om door verschillende fasen te gaan en uiteindelijk weer vast voedsel te eten. De hoeveelheid tijd in elke fase kan variëren afhankelijk van de aanbeveling van elke chirurg of diëtist, evenals van elke individuele patiënt. Zorg ervoor dat je de exacte aanbevelingen van je programma volgt.
Pre-operatief
Sommige chirurgen laten hun patiënten een speciaal dieet volgen vóór de operatie. Dit dieet kan een volledig vloeibaar maaltijdplan omvatten of een combinatie zijn van voedsel en High Proteïne maaltijdvervangers. Sommige chirurgen kunnen aanbevelen dat patiënten een soort laag-koolhydraat eetplan volgen. Deze soorten diëten worden gedaan om je operatie veiliger te maken. Bij veel obese patiënten is de lever vergroot. De lever bevindt zich voor de maag en om op een veilige manier te opereren, wordt de lever vastgehouden in wat een retractor wordt genoemd bij laparoscopische procedures. Als de lever te groot is, kan deze mogelijk niet binnen de retractor blijven (wat de lever uit de weg houdt) en verhoogt dit het risico op chirurgische complicaties. Door een laag koolhydraat-, vet- en caloriearm dieet (vloeibaar of voedsel) te volgen, kan de lever krimpen, waardoor de operatie veiliger wordt.
Post-operatieve diëten
De meeste patiënten beginnen direct na de operatie met een vloeibaar dieet (vaak helder of volledig; sommigen gebruiken beide fasen van heldere vloeistoffen en gaan dan over op volledige vloeistoffen). De duur van het vloeibare dieet na de operatie varieert van programma tot programma.
Een helder vloeibaar dieet stelt u in staat voldoende vocht en elektrolyten binnen te krijgen en geeft uw maag en/of darmen (afhankelijk van welke operatie u heeft ondergaan) de tijd om te genezen, waardoor uw risico op complicaties na de operatie wordt verminderd. Op basis van een enquête onder diëtisten die in de bariatrie werken, duurde deze fase gemiddeld 1-2 dagen.
Volledig Vloeibaar Dieet
Een volledig vloeibaar dieet is iets dikker (meer als melkconsistentie in plaats van waterconsistentie) en biedt meer calorieën en voedingsstoffen om genezing te bevorderen en het risico op complicaties te verminderen. Op basis van een enquête onder diëtisten die in de bariatrie werken, duurde deze fase gemiddeld 10-14 dagen.
Gepureerd
De meeste diëtisten beschrijven de gepureerde fase als het eten van voedsel met een appelmoesconsistentie. Deze fase duurt meestal ergens tussen 2-4 weken, maar kan variëren van programma tot programma, net als de andere fasen. Meestal zijn er tijdens deze fase geen vaste stukjes. De meeste patiënten zijn in deze fase nog gevoelig voor pittig of zuivelvoedsel. Het volgen van een gepureerd dieet stelt u in staat geleidelijk uw tolerantie voor voedsel in uw maag en darmen te vergroten. Op basis van een enquête onder bariatrische diëtisten duurde deze fase meer dan 10 dagen.
Zachte Voeding
Meestal, als u het voedsel met uw vork kunt pletten, is het acceptabel om te eten. Deze fase stelt patiënten in staat om voedsel te eten dat gemakkelijk door de maag naar de darmen gaat. Op basis van een enquête onder bariatrische diëtisten duurde deze fase meer dan 14 dagen.
Vaste Voeding
Pittig voedsel, naast andere voedingsmiddelen, kan nog steeds moeilijk te verdragen zijn. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en nieuwe voedingsmiddelen één voor één toe te voegen om te bepalen wat u precies kunt verdragen.
Veiligheid
Een van de grootste redenen dat er verschillende diëten zijn, is vanwege veiligheidsredenen. De dieetprogressie stelt ook de nietjeslijn van uw maag (in Gastric Bypass en/of Gastric Sleeve) in staat te genezen zonder te worden uitgerekt door het voedsel dat u eet. Een dieetprogressie stelt u ook in staat om aan te passen aan het eten van kleinere hoeveelheden voedsel en te leren wat comfortabel en veilig wordt verteerd. Het volgen van de aanbevolen dieetprogressie helpt bij het vermijden van bijwerkingen en complicaties. Enkele van de risico's die gepaard gaan met het niet correct volgen van uw aanbevolen dieetprogressie zijn:
- Dumping Syndroom – als je Gastric Bypass had, zou je het dumpingsyndroom kunnen ervaren als je voedsel eet dat rijk is aan suiker (of zelfs eenvoudige koolhydraten – bijv., aardappelpuree, wit brood, witte pasta, enz.) of vet.
- Uitdroging – uitdroging is een van de meest voorkomende redenen waarom patiënten opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen na bariatrische chirurgie. Sommige programma's raden aan dat patiënten niet Drank met hun maaltijden, wat het moeilijk maakt om de aanbevolen vochtinname te bereiken. Ook is het moeilijk om Drank grote hoeveelheden vloeistof onmiddellijk na de operatie, waardoor je risico op uitdroging toeneemt. Het beginnen met een vloeibaar dieet vergroot alleen maar de kans dat je je vochtdoelen bereikt.
- Reflux – het volgen van de juiste dieetstadia zal ook helpen om zure reflux te minimaliseren.
- Misselijkheid en braken – te veel eten, te snel eten, je eten niet goed kauwen en voedsel eten voordat het wordt aanbevolen, kan misselijkheid en/of braken veroorzaken na je bariatrische chirurgie.
- Obstipatie – niet regelmatig eten, niet genoeg vocht binnenkrijgen, geen vezelrijk voedsel eten en niet sporten (of fysiek actief zijn) kan je risico op obstipatie postoperatief verhogen.
- Verzadiging – verzadiging is het gevoel van volheid. Het volgen van de aanbevolen dieetstadia zal je helpen om je gevoel van volheid opnieuw te leren en je helpen om te veel eten te vermijden.
Een deel van het doorlopen van de verschillende dieetstadia zal je helpen om je nieuwe tekenen van volheid te leren en welke voedingsmiddelen je kunt verdragen. Naarmate je vordert in je dieetstadia, is het belangrijk om slechts één voedingsmiddel tegelijk te proberen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen niet worden verdragen en dit kan variëren tussen individuen. Kauw elk nieuw voedingsmiddel tot een appelmoesconsistentie voordat je het doorslikt. Als voedsel ongemak veroorzaakt, wil je het misschien vermijden en het dan over een paar weken opnieuw proberen. Meestal kunnen patiënten na verloop van tijd de meeste voedingsmiddelen verdragen.
Denk aan deze dieetvoortgang als het voeden van een baby. Net zoals een baby overgaat van vloeibaar (borstvoeding of flesvoeding) naar gepureerd (zoals appelmoes) naar zacht (zoals gepureerde zoete aardappelen zonder schil) naar normaal voedsel, zo zal jij dat ook doen. Zodra baby's vast voedsel beginnen te eten, voegen ze één voedingsmiddel tegelijk toe om het risico op voedselallergieën te verminderen. Natuurlijk maken we ons op dit moment geen zorgen over allergieën bij bariatrische chirurgiepatiënten, maar je kunt de overeenkomsten zien.
Het bijhouden van een voedseljournaal kan je helpen zien welke voedingsmiddelen je goed verdraagt en welke misschien voor later bewaard moeten worden. Houd er rekening mee dat je ook emotionele triggers beter kunt begrijpen door te journalen. Schrijf niet alleen de voedingsmiddelen op; noteer ook de hoeveelheden, hoe je je die dag voelde (blij, gestrest, enz.) en hoe goed het werd verdragen.
Energie en Genezing Door het volgen van het aanbevolen dieetplan, krijg je voldoende energie (calorieën) en voedingsstoffen binnen, die nodig zijn om genezing te ondersteunen. Het consumeren van voldoende Proteïne en calorieën helpt ook bij het behouden van spiermassa, aangezien spiermassa vaak verloren gaat tijdens extreem gewichtsverlies. Dit is belangrijk omdat spiermassa helpt om je stofwisseling op een hoger niveau te laten verbranden (meer calorieën per dag verbranden) zelfs in rust.
Houd er rekening mee dat elke patiënt en elke operatie anders is. Zorg ervoor dat je de instructies van je arts en/of diëtist opvolgt om je risico op chirurgische complicaties te verminderen. Zelfs de stadia kunnen variëren van operatie tot operatie of verschillende lengtes hebben. Onthoud dat hoewel deze stadia niet leuk zijn, ze een doel dienen en niet voor altijd zijn! Je zult binnen korte tijd weer normaal voedsel eten en dit alles zal het waard zijn!
