
Veel patiënten melden voedselintoleranties, vooral in de periode direct na de operatie wanneer je weer normaal mag eten. Sommige voedingsmiddelen kunnen niet goed vallen en een ongemakkelijk gevoel of zelfs ongemak veroorzaken. Wat kun je verwachten als je een pre-op of vroege post-op patiënt bent? Wat worden als normale voedselintoleranties beschouwd en zijn er andere oorzaken van voedselintoleranties?
Veelvoorkomende Voedselintoleranties
Enkele voedingsmiddelen die vaak niet goed worden verdragen na bariatrische chirurgie kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot, pasta, brood, rijst, rundvlees, kip, varkensvlees, eieren, vezelige groenten, fruit met membranen, voedingsmiddelen met zaden en koemelk (of andere zuivelproducten met lactose). Houd er echter rekening mee dat elke patiënt anders is in wat ze wel en niet kunnen verdragen. Vergeet ook niet dat elke dag anders kan zijn. De ene dag kun je een voedingsmiddel verdragen dat je een paar dagen later misschien niet kunt verdragen. Een andere factor om in gedachten te houden is dat sommige patiënten smaakveranderingen ervaren na bariatrische chirurgie. Misschien heb je simpelweg geen zin meer in bepaalde voedingsmiddelen die je voor je operatie lekker vond.
Waarom Worden Bepaalde Voedingsmiddelen Niet Verdragen?
Sommige voedselintoleranties zijn tijdelijk en treden op omdat je nieuwe "babystomach" nog niet klaar is om dat specifieke voedsel te verwerken. Het is vergelijkbaar met het voeden van een nieuwe baby. Je kunt beginnen met één nieuw voedingsmiddel tegelijk, individueel, en zien hoe het wordt verdragen en dan verder gaan vanaf daar. Door slechts één nieuw voedingsmiddel tegelijk te proberen, helpt het te bepalen welk voedingsmiddel niet goed werd verdragen. Vergeet niet om aanvankelijk slechts een hap of twee van het nieuwe voedingsmiddel te eten. Het kan een goed idee zijn om alle nieuwe voedingsmiddelen ook thuis te proberen totdat je beter weet wat je wel of niet kunt verdragen. Als je een voedselintolerantie ervaart, raden veel professionals aan om een paar weken te wachten voordat je het opnieuw probeert.
Een andere reden waarom een voedingsmiddel mogelijk niet goed wordt verdragen, zou kunnen zijn dat je te snel in het dieetstadium vooruitgaat. Sommige patiënten hebben mogelijk langer nodig dan de gemiddelde aanbevolen tijd in een dieetstadium voordat ze doorgaan naar het volgende stadium. Dit is iets dat je kunt bespreken met je chirurg en/of diëtist.
Vanuit een meer fysiologisch oogpunt kunnen voedselintoleranties (in het algemeen, niet noodzakelijk specifiek voor bariatrische chirurgie) optreden vanwege het ontbreken van de juiste enzymen of chemicaliën die nodig zijn om een bepaald voedingsmiddel te verteren. Dit kan symptomen veroorzaken die variëren van gastro-intestinale symptomen, zoals diarree, een opgeblazen gevoel en gas, tot hoofdpijn, stemmingsveranderingen en bepaalde huidaandoeningen. Symptomen kunnen onmiddellijk optreden of enige tijd duren.
Tips om Voedselintoleranties te Verminderen.
Er zijn verschillende trucs die kunnen helpen om je risico op het ervaren van een voedselintolerantie te verminderen. Praat alsjeblieft met je chirurg, diëtist en/of programma voordat je een van deze probeert om ervoor te zorgen dat je programma comfortabel is met je eetplan.
- Pasta en rijst – Sommige patiënten doen het goed met iets minder of meer koken. Echter, de meeste patiënten verdragen deze voedingsmiddelen pas 9-12 maanden post-op.
- Vers brood – Probeer het te roosteren om het beter verteerbaar te maken. Echter, de meeste patiënten verdragen brood pas na ongeveer 6-12 maanden post-op.
- Rundvlees, kip, varkensvlees – Zorg ervoor dat je een kookmethode gebruikt die het vocht behoudt. Kook alleen tot de veilige temperatuur. Te lang koken droogt voedsel uit, waardoor het minder goed te verdragen is. Je kunt ook proberen een vleesvermalser of een marinade (let op suiker- en vetgehalte) te gebruiken om vlees beter verteerbaar te maken.
- Garnalen – Veel patiënten hebben gezegd dat hoe kleiner de garnalen, hoe beter ze deze verdragen. Het is misschien het beste om deze mooie garnalen te vermijden totdat je verder bent na je operatie.
- Eieren – Dit is een lastige. Sommige patiënten kunnen hardgekookte eieren verdragen, terwijl anderen dat niet kunnen. Sommige patiënten kunnen roerei verdragen, terwijl anderen dat niet kunnen. Probeer dus te variëren in de manier waarop je je eieren kookt om te zien of dat een verschil maakt.
- Draadachtige groenten – Gebruik een blender en een zeef om onverteerbare vezels te scheiden. Sommige patiënten moeten mogelijk 6-12 maanden na de operatie wachten voordat ze bepaalde voedingsmiddelen, zoals selderij, asperges, etc., kunnen eten.
- Vruchtmembranen – Verwijder de membranen van sinaasappels, grapefruits en andere citrusvruchten om de verdraagzaamheid te vergroten.
- Schillen van fruit en groenten – Verwijder de schil van fruit totdat het beter wordt verdragen, zoals appels, pruimen, perziken, peren, komkommers, aardappelen, etc.
- Sla – Sla lijkt ook niet erg goed verdragen te worden door sommige patiënten. Hoewel we weten dat donkere, bladgroenten voedzamer zijn, verdragen sommige patiënten ijsbergsla aanvankelijk beter en kunnen ze later de groenere sla proberen als ze wat verder zijn na de operatie. Andere patiënten hebben gedeeld dat hoe verser de sla is, hoe beter deze verdragen wordt.
- Voedingsmiddelen met zaden – Vermijd indien mogelijk het eten van de zaden of wacht met het eten van dit voedsel tot je wat verder bent na je bariatrische operatie (voorbeelden zijn aardbeien).
- Koeienmelk (of andere zuivelproducten) – Probeer sojamelk, lactosevrije melk, rijstmelk of amandelmelk (zoek naar lichte of caloriearme opties) in plaats van koeienmelk.
- Portiegrootte – Vaak is het niet het voedsel zelf dat niet verdragen wordt, maar de portiegrootte van het voedsel. Veel van de voedingsmiddelen die lijken te worden “niet verdragen”, zijn eigenlijk voedingsmiddelen die ons sneller vullen, waardoor je minder ervan moet eten. Zoals we weten, is het moeilijk om precies te bepalen hoeveel van elk voedsel je in het begin kunt verdragen, omdat het tijd en oefening kost om uit te vinden wat je als individu kunt verdragen. Bijvoorbeeld, kip is een veelvoorkomend voedsel dat niet goed wordt verdragen. Zelfs als je 6 happen yoghurt kunt eten, kun je waarschijnlijk geen 6 happen kip eten. Kip is een vaster Proteïne en 1-2 happen kunnen alles zijn wat je in het begin na de operatie kunt verdragen. Zelfs 1 hap extra eten wordt beschouwd als te veel eten, wat zijn eigen ongemak kan veroorzaken. Werk eraan om je geest opnieuw te trainen om het gevoel van volheid te herkennen, zodat je het ongemakkelijke “volle” gevoel kunt vermijden.
- Eettempo – Het is belangrijk om rekening te houden met de snelheid waarmee je eet. Je kunt een bepaald voedsel veel beter verdragen als je het in een langzamer tempo eet en ervoor zorgt dat je goed kauwt.
Hoewel deze lijst niet allesomvattend is en elke patiënt anders is, hopen we dat dit je helpt om je overgang naar je nieuwe eetplan na de operatie iets gemakkelijker te maken. Houd er rekening mee dat elk programma verschillende aanbevelingen heeft en elke patiënt anders is. Iets wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor je bariatrische maatje. We kijken ernaar uit om met je te CELEBREREN terwijl je overgaat naar je normale eetplan!